wtorek, 10 lipca 2012

Sernikowa szachownica

 
Sernikowa szachownica- przepis znalazłam w  małej gazetce, w której były przepisy nadesłane przez Czytelniczki. Przed tym wynalazkiem, nigdy wcześniej nie piekłam serników. Ten okazał się wyjątkowo prosty i smaczny.



Serowo-biszkoptowa szachownica


Składniki:
Biszkopt:
* 4 duże jajka
* 3/4 szklanki cukru
* budyń waniliowy
* 1 szklanka mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
Masa twarogowa:
* kostka margaryny
* 1 kg mielonego twarogu
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 4 jajka
* 1/2 szklanki rodzynek
* sok z 1/2 cytryny
* polewa czekoladowa, płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie
1. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy 4 łyżki wody, żółtka, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem
i budyniem. Ciasto wlewamy do blachy 24x24 cm (nie może być większa bo zabraknie masy sernikowej).
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180. Studzimy i kroimy na 8 równych pasków.
2. Masa: margarynę (ja użyłam masła, bo nie lubię margaryny) ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg ( ja chciałam, aby sernik był słodszy więc kupiłam gotowy twaróg sernikowy o smaku waniliowym),
mąkę i rodzynki (może być bez rodzynek). Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą twarogową. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i masa gotowa.
3. W blasze układamy 4 paski biszkoptu, zachowując ok. 2 cm odstępy między nimi. Przerwy wypełniamy połową masy (masa jest lejąca, ale podczas pieczenia stężeje). Teraz na masę kładziemy pozostałe paski, a wolne miejsca wypełniamy resztą masy. Całość pieczemy jeszcze 45 minut w temp. 180. Dekorujemy polewą i migdałami (lub innymi dodatkami wedle upodobań).

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz