Zimna potrawa, którą polecam to soczysty schab, który pasuje na każdą
okazję i zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wykwitnych smakoszy.
Wystarczy wlożyć trochę chęci a smakuje tak, że palce lizać.
okazję i zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wykwitnych smakoszy.
Wystarczy wlożyć trochę chęci a smakuje tak, że palce lizać.
SKŁADNIKI:
1,2 kg świeżego schabu z kością
25 dag pasztetu wieprzowego
2 duże cebule
20 dag świeżych pieczarek
1- 2 łyzek koncentratu pomidorowego
1 -2 bialka
2,5 dag żelatyny
mąka pszenna
tłuszcz lub oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso myjemy, oddzielamy od kości, nacieramy przyprawami do smaku
i odstawiamy na dobę ( 24 godziny). Po upłynietym czasie mięso posypujemy
mąką oraz rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu wraz z posiekaną w drobna kostkę
cebulką, skrapiamy delikatnie niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości.Pieczarki czyścimy,
kroimy w plasterki i smażymy oraz mieszamy z pasztetem i przyprawami.
Po upieczeniu schab wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca,
przez całą szerokość, a następnie przewracamy na druga stronę i robimy
tak jak powyżej.
W tak powstałe kieszenie nakładamy wcześniej przygotowany farsz ( z pasztetu i pieczarek )
Pokroić calość w poprzek na plastry, ukladamy na półmisku i dekorujemy.
Sos z pieczenia schabu mieszamy z koncentratem pomidorowym, białkami,
zagotujemy i zakwasimy lekko sokiem z cytryny.Następnie dodajemy namoczona i
rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, chwilę podgotujemy,
przyprawiamy do smaku, przecedzamy i odstawiamy do stężenia.
Tężącą galaretkę polewamy wcześniej przygotowanym farszem i
odkladamy do całkowitego zastygnięcia.Najlepiej podawać z różnymi sałatkami lub świeżym pieczywem.
1,2 kg świeżego schabu z kością
25 dag pasztetu wieprzowego
2 duże cebule
20 dag świeżych pieczarek
1- 2 łyzek koncentratu pomidorowego
1 -2 bialka
2,5 dag żelatyny
mąka pszenna
tłuszcz lub oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso myjemy, oddzielamy od kości, nacieramy przyprawami do smaku
i odstawiamy na dobę ( 24 godziny). Po upłynietym czasie mięso posypujemy
mąką oraz rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu wraz z posiekaną w drobna kostkę
cebulką, skrapiamy delikatnie niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości.Pieczarki czyścimy,
kroimy w plasterki i smażymy oraz mieszamy z pasztetem i przyprawami.
Po upieczeniu schab wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca,
przez całą szerokość, a następnie przewracamy na druga stronę i robimy
tak jak powyżej.
W tak powstałe kieszenie nakładamy wcześniej przygotowany farsz ( z pasztetu i pieczarek )
Pokroić calość w poprzek na plastry, ukladamy na półmisku i dekorujemy.
Sos z pieczenia schabu mieszamy z koncentratem pomidorowym, białkami,
zagotujemy i zakwasimy lekko sokiem z cytryny.Następnie dodajemy namoczona i
rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, chwilę podgotujemy,
przyprawiamy do smaku, przecedzamy i odstawiamy do stężenia.
Tężącą galaretkę polewamy wcześniej przygotowanym farszem i
odkladamy do całkowitego zastygnięcia.Najlepiej podawać z różnymi sałatkami lub świeżym pieczywem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz