czwartek, 5 lipca 2012

Przechowywanie żywności, by długo zachowała świeżość


By jak najdłużej zachować smak oraz świeżość produktów żywnościowych, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach. Dzięki temu spowolnione zostaną przemiany mikrobiologiczne, biochemiczne, chemiczne i fizyczne, co pozwoli na przedłużenie ich trwałości do kilku lub nawet kilkunastu dni.
Dzięki zamrożeniu produktów pozostają one zdatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Jaki typ pojemnika?
Najlepsze do przechowywania żywności są pojemniki ze szkła i porcelany, ponieważ nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi. Przykryte lub szczelnie zamknięte, nie pozwalają wyschnąć żywności. Równie dobrze sprawują się pojemniki plastikowe, ale tylko te posiadające symbol kieliszka lub widelca na denku. W metalowych nie należy przechowywać kwaśnych produktów, ponieważ wchodzą one w groźne dla człowieka reakcje. Należy także unikać zawijania w folię aluminiową produktów wilgotnych, gdyż może ona przyspieszyć rozwój pleśni. W przypadku innego jedzenia doskonale się sprawdza, bowiem nie przepuszcza powietrza i pary wodnej. Jako zastępstwo dla folii, można użyć papieru spożywczego, który idealnie nadaje się do przechowywania wędlin.
Przechowywanie wybranych produktów
Warzywa i owoce w zdecydowanej większości należy przechowywać w lodówce, a konkretniej w dolnej, plastikowej szafce. Te, które jeszcze dojrzewają, mające większą trwałość, a zwłaszcza te, które powinny zostać zjedzone, najlepiej ułożyć w koszu na owoce i postawić w zacienionym miejscu.
Tłuszcze, takie jak masło, margaryna i smalec należy zamknąć w szklanym lub kamionkowym pojemniku, który uchroni je przed przesiąknięciem innymi zapachami, co zdarza się bardzo często. Olej i oliwa zachowują świeżość przez 2-3 miesiące, jeżeli są przechowywane w temperaturze 6-7°C.
Nabiał ma niestety bardzo krótką datę ważności, sięgającą zaledwie kilku dni. Hermetycznie zamknięte produkty nieco dłuższą, lecz je także należy przechowywać w lodówce. Jaja są zdatne do spożycia nawet przez 1 miesiąc, jeżeli także są ułożone na jednej ze specjalnej szafek chłodziarki. Jeszcze krócej od nabiału świeżość zachowują ryby, które po 1-2 dniach nie nadają się do zjedzenia. Wędzone wymagają pojemnika, który uchroni inne produkty przed przesiąknięciem charakterystycznym zapachem. Podobnie jest z konserwami, które można spożywać przez 2-3 dni od momentu otwarcia, ale tylko wtedy, gdy zostaną przełożone do zamkniętego pojemnika i trzymane w lodówce.
Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa są drewniane lub plastikowechlebaki, zapewniający dobry dostęp tlenu. Jeżeli niestety akurat jeszcze go nie ma w wyposażeniu domu, można skorzystać z torby papierowej. Warto pamiętać o tym, że niskie temperatury przyspieszają czerstwienie, szybkie pleśnienie to natomiast skutek działalności wysokich temperatur. Jeżeli jednak chleb zostanie szybko zamrożony w temperaturze poniżej -10°C, procesy te zostają wstrzymane, a pieczywo po odmrożeniu nadal będzie miało świeży smak i zapach.
Surowe mięso należy zamknąć w szczelnym, specjalnie stworzonym do tego celu pojemniku i zamknięte w lodówce i przechowywać w lodowce. Natomiast zawinięte w foliową torebkę może pozostać w zamrażarce przez 2-3 miesiące.
Odpowiednia dbałość o produkty spożywcze przedłuży ich datę ważności. To bardo ważne, bowiem właśnie przez złe przechowywanie wiele produktów ląduje w koszu. Mięso, dla którego zabito wiele zwierząt, owoce i wiele innych produktów muszą się zmarnować. Można tego uniknąć stosując się do wyżej wymienionych rad, co bezpośrednio przełoży się na zwiększenie ilości zaoszczędzonych pieniędzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz